Suurmond: Doseerunit voor een extrusieproces

Een gebruiker van een suurDOS® multi-channel doseersysteem dat ingezet wordt op diverse productielijnen in Europa, Azië en Amerika, wilde zijn doseerunit voor R&D moderniseren en aanpassen aan de laatste veiligheidseisen. Gebaseerd op de ervaringen in productie, heeft Suurmond een specifiek single-channel doseersysteem ontworpen, compleet met besturing en datalogging.

De uitdaging

Het doseersysteem doseert verouderingsgevoelig product in een extrusieproces en moet derhalve uitgerust worden met de noodzakelijke voorzieningen om het verouderingsproces te vertragen c.q. voorkomen. De doseerunit wordt ingezet op een R&D afdeling waar producten gedoseerd worden met diverse viscositeiten.

Onze oplossing

De suurDOS® unit wordt uitgevoerd met twee voorraadvaten die compleet verwarmd worden.

De vaten zijn voorzien van een stikstofdeken om vroegtijdige veroudering van het product te voorkomen.

Veiligheidsdeksel met kijkgat

De vaten kunnen via een speciaal veiligheidsdeksel eenvoudig gevuld worden met ongesmolten product. Dit deksel is voorzien van een kijkgat dat uitsluitend geopend kan worden nadat de stikstofleiding is afgekoppeld.
Het ongesmolten product wordt door middel van de elektrische verwarming in het vat opgesmolten. Een roerwerk, dat automatisch start indien het product een bepaalde temperatuur heeft bereikt, zorgt voor een homogene temperatuurverdeling van het product in het vat.

Brede range viscositeiten

De doseerunit is uitgevoerd met een overbemeten coriolis flowmeter zodat producten met een brede range aan viscositeiten gedoseerd kunnen worden. Het nadeel hiervan is wel dat de doseernauwkeurigheid beperkt wordt tot < 1%, vooral bij een lage flow. Dit is een concessie die de klant bewust geaccepteerd heeft.

Het resultaat

De doseerunit zorgt ervoor dat verder onderzoek naar de invloeden van additieven in het extrusieproces in de R&D afdeling van de klant nog nauwkeuriger uitgevoerd kan worden. De uitgebreide datalogging die in het besturingssysteem is ingebouwd zorgt voor een eenvoudige opvolging en analyse van de resultaten.

Bijzonderheden:

  • Stikstof deken
  • Schakelbare voorraadvaten
  • Elektrische verwarming
  • Roerwerken voor homogene verwarming