Distrimex: Dieselgedreven spuitpomp draait 24 uur per dag

Volker Staal en Funderingen (VSF) heeft eind vorig jaar twee nieuwe mobiele spuitpompen gekocht voor het afzinken van twee immense brugpijlers in de Süderelbe. De betonnen pijlers, met een voetafdruk van maar liefst 400 m2, zijn de basis voor een nieuwe 300 meter lange hefbrug parallel aan de huidige Kattwykbrücke in het havengebied van Hamburg. Een indrukwekkend project waarbij sinds begin januari via speciale technieken de betonnen kolossen twintig meter diep worden afgezonken in de rivierbodem.

Een van de spuitpompen draait 24 uur per dag mee in het proces waarbij de bodem onder de pijler wordt los gespoten zodat een baggerpomp de slurry kan afzuigen. De andere spuitpomp is identiek en staat stand-by opgesteld om te voorkomen dat het project stilvalt. Cees Muskens, hoofduitvoerder bij VSF, is vanaf de eerste dag betrokken bij dit project en vertelt over de enorme hoeveelheid keien die ze tegenkwamen in de bodem van de pijler aan de zuidkant. “Die keien zijn stuk voor stuk met de hand opgeruimd, toch verwachten we hier in augustus klaar te zijn. Dat moet ook want in juli starten we al weer met een nieuw project in de haven van IJmuiden. We zijn heel tevreden over de pompen daarom hebben we voor IJmuiden nog een derde spuitpomp in opdracht gegeven” aldus Cees.